DIY: Bomuldsrondeller

Så er juletiden så småt ved at være ovre, alle julegaver er pakket ud og den lækre julemad er spist. For Cecilie og mig er det tid til at nyde et par feriedage, inden det bliver nytår og hverdagen starter igen. Som varslet på vores facebookside kommer her et forslag til, hvad du kan lave, hvis du også har lyst til at hygge på sofaen med noget kreativt her mellem jul og nytår: Genanvendelige bomuldsrondeller. De kan erstatte de mange vatrondeller, der ryger i skraldespanden efter brug. Jeg har selv haft travlt med at hækle dem op til jul til julegaver, men de ville også være rigtig gode som nytårs-værtindegave - måske til en, som gerne vil passe lidt bedre på miljøet til næste år. Rondellerne vaskes i en vaskepose og kan bruges igen og igen. Opskriften er inspireret af flere forskellige opskrifter fundet på nettet. Jeg har selv tilpasset dem til den udgave, som findes her på siden. Opskriften kommer her:

Hæklede bomuldsrondeller
Du skal bruge:
En hæklenål (min er str. 4,25, men du kan sagtens gå lidt op eller lidt ned)
Bomuldsgarn (ca. str. 4)
En saks og en stoppenål

Sådan gør du:
Start med at lave en magisk cirkel. Først vikles garnet en gang rundt om pegefingeren.

Dernæst stikker du hæklenålen igennem den første løkke på fingeren, fanger tråden og trækker den igennem løkken. Fang igen tråden, men denne gang over løkken på fingeren. Det skal se ud som på dette billede:

 

Træk nu garnet igennem løkken - det er din første maske. Du kan nu trække løkken (den magiske cirkel) af pegefingeren.

 

Slå garnet om nålen - det er maske 2.

 

Stik nålen igennem den magiske cirkel og hent garnet igennem - det er din 3. maske.

 

Gentag ”slå om, hent garn igennem” yderligere to gange, så du i alt har 7 masker på nålen. Slå nu garnet om nålen igen, og træk garnet igennem de 7 masker på nålen. Nu har du din første pude. Hækl en luftmaske for at ”lukke puden” foroven.

 

Lav endnu en pude ved at slå om, hente garn igennem cirklen osv. Afslut puden med en luftmaske. Fortsæt, til du har 6 puder på cirklen. Træk nu i den løse ende af garnet - den magiske cirkel strammes til, og du har lavet den inderste del af rondellen. Hækl en kantmaske i den luftmaske, du lavede på første pude for at lukke cirklen. Du skal nu have én maske på nålen.

Lav nu den første pude på anden runde i mellemrummet mellem de to første puder på den runde, du lige har lavet. Du skal igen have 7 masker, som du laver på samme måde som de øvrige puder. Lav to puder i hvert mellemrum hele vejen rundt. Luk runden af med en kantmaske i den luftmaske du lavede på rundens første pude.

 

Start igen på en ny runde. I de første fem mellemrum laver du to puder, i det 6. mellemrum laver du kun en. Lav derefter to puder i de næste fem mellemrum, og slut af med én pude i det 6. mellemrum. Luk runden af med en kantmaske i den luftmaske du lavede på rundens første pude.

 

Nu er det tid til at hækle kanten jævn: Hækl fastmasker i alle masker hele vejen rundt i kanten, men stik nålen ind oven i masken i stedet for under masken. Det synes jeg giver det pæneste resultat.

 

Når du har hæklet hele vejen rundt, klippes garnet og garnet trækkes igennem den sidste maske for at lukke arbejdet. Sy enderne godt ind med en stoppenål og klip til. Så er rondellen færdig!

 

Jeg håber du har fået mod på at prøve kræfter med denne lille DIY - bomuldsrondeller var mit allerførste hækleprojekt, så hvis du ikke har prøvet det før, er det bare med at kaste sig ud i det. 

God hæklelyst!

/Elisabeth

En tanke om "DIY: Bomuldsrondeller"

  1. Pingback: Brug dine bomuldsrester | Birgitbeckers.dk

Der er lukket for kommentarer.