Juletræet – en idé til genbrug

Kære alle,

Først og fremmest RIGTIG GODT NYTÅR! Vi håber at alle vores følgere er kommet godt ind i det nye år og at sundheden og poterne er intakte endnu. Som altid, er januar en mørk og travl måned, fyldt med slankekure, nytårsforsæt og planer for det nye år der ligger forude. For os er det ingen undtagelse. Vi har masser af planer og ideer til det kommende år i Birgit&Beckers, som vi glæder os til at dele med jer! ?

Hos os er et af de helt store nytårsforsæt at blive ved med at sætte pris på de ting som er og allerede eksisterer, og at forsøge at genbruge hvor vi kan, i stedet for at smide ud og købe nyt. Der er mange måder at gribe dette koncept an på – mange gamle ting kan få nyt liv, hvis de sættes sammen med noget nyt, sys om eller bruges i en anden kontekst; her er fantasien den eneste begrænsning.

En af de ting, som rigtig mange danske familier investerer i hvert år til jul, blot for at kassere igen få uger senere, er et juletræ. Træet bliver fældet med familien i skoven i dagene op til jul, står smukt hen over julen og måske frem til nytår med lys og pynt, for derefter at blive smidt ud, brændt af eller sendt på genbrugspladsen. Året efter gentager forestillingen sig: fæld, brug, smid ud 1-2 uger senere. Det hviner langt ind i vores genbrugshjerte, og vi har derfor fundet på en idé til hvordan man kan udnytte grantræet efterfølgende og på den måde få glæde af det hele vinteren igennem!

I denne mørke tid, hvor de lyse timer i døgnet er meget sparsomme, har mange af os lys i træer og buske, så hos os er juletræet ganske enkelt flyttet ud. Lyskæden på træet er naturligvis til udendørs brug og foden er blevet tilpasset, så den tåler de mere våde forhold på terrassen. I stedet for julepynt, har vi på grenene hængt fedtkugler og æbler til havens fugle, så de har noget at spise i løbet af vinteren. Disse kan løbende udskiftes, efterhånden som fuglene spiser dem. Fordelen ved at hænge fedtkuglerne på træet med de tætte grene er, at selv fugle som normalt ikke er i stand til at hænge på hovedet i fedtkuglen (som mejserne), har mulighed for at være med.

Fedtkugle- og æbleophængene er meget nemme at lave, alt hvad du skal bruge er fedtkugler i net, nedfaldsæbler fra efteråret, jutesnor og en saks.

Fedtkugleophængene laves ved at trække jutesnoren igennem nettet og slå knude på snoren. Æblerne hænges op ved at binde snoren fast i stilken - de røde Ernst Trier æbler var lettere at hænge op end de gule Filippa, fordi de havde en lang stilk, men knuden kan fint holde selv på æbler med kort stilk. Resultatet er hyggeligt og rustikt, det giver masser af liv på terrassen, når fuglene kommer og spiser, og så forlænger det juletræets levetid væsentligt. Det kan vi lide!

Har du kun haft et lille juletræ, kan du sagtens gøre det samme med dette. Her er det bare vigtigt at tilpasse ”pynten” til hvad grenene kan bære. Vi har i år haft en lille blågran i potte, dette er blevet pyntet med pigonæbler, som er meget mindre end de andre æbler, som derfor bedre kan hænge på grenene på det lille træ. Dette synes vi er blevet rigtig fint, og æblerne kan holde meget længe i det kølige vejr hen over vinteren.

Rigtig god genbrugslyst! 

/ Cecilie & Elisabeth