Lidt godt til de små vinger

I løbet af den sidste uge har vi haft nogle stride nætter (og dage) med frost. Selvom vejret har været friskt og klart for os, der kan tage tøj på, bliver det sværere for alle havens fugle at finde mad. I sidste uge gav vi et bud på, hvordan man kan genbruge sit juletræ til gavn for fuglene - og i denne uge kommer et bud på, hvordan du kan lave dine egne fuglekugler til at hænge på træet. Det er rigtig hyggeligt, og alle kan være med, også de helt små. Hvis du leder efter en hyggelig vinteraktivitet, er hjemmelavede fuglekugler altså et godt bud.

Du skal bruge:

Usaltet smør eller palmin

Vildtfugleblanding

En håndfuld hvedeklid

En gryde

En ske

Snor, fx jutesnor

Et sugerør, klippet i mindre stykker

Et spækbræt

Bagepapir

Forme - fx muffinforme, småkageforme, plastikkrus eller lign.

Sådan gør du: 

Start med at smelte smørret i gryden ved lav varme. Det er ikke meningen, at det skal klares, det skal bare lige være flydende. Der må gerne være nogle klumper usmeltet smør tilbage - de røres ud.
Kom vildtfugleblandingen op i smørret sammen med en håndfuld hvedeklid, og rør godt rundt. Stil til side.

Læg et stykke bagepapir på et spækbræt, og placer formene ovenpå. Hvis du bruger plastikkrus eller muffinforme er bagepapir ikke nødvendigt. Fyld formene op med blandingen og tryk den lidt sammen.

Stik nu et stykke sugerør ned i blandingen, og stil formene i køleskab i 2-3 timer (indtil smørret er stivnet). Når kuglerne har sat sig kan de pilles ud af formen og forsynes med snor gennem det hul, som sugerøret efterlader.

Hæng kuglerne op i haven og nyd de fugle, der kommer forbi, sammen med dem du har lavet dem med.

______________________________________________________________________________________

Hvis du laver kuglerne sammen med dine børn, kan en lille ekstra aktivitet være at gå på nettet og finde billeder af nogle af de fugle, som ofte kommer på besøg. Skriv navnene på fuglene under billedet, klip billedet med navnet ud og opbevar dem i nærheden af et vindue, hvorfra I kan se foderkuglerne. Måske kan I lave en lille konkurrence om, hvem der først ser en bestemt fugl, eller bare prøve at identificere de fugle, I ser.

God fornøjelse!

 

/Elisabeth