Nyttige nålepuder af stofrester

Hej alle sammen,

Jeg håber at I alle er kommet godt i gang med det nye år, og har fået gang i en masse spændende krea-projekter, som kan fylde de lidt grå og regnfulde januar-dage med farver og godt humør. Hos os er der som sædvanligt gang i lidt af hvert. Jeg synes det er rart med flere forskellige projekter som man kan gå lidt til og fra alt efter tid og humør – pt kan jeg afsløre at et sejlskib er at finde på kniplebrættet, et næsten færdigt broderi ligger på sofabordet og symaskinen har været fremme til flere projekter i løbet af ugen, bare for at nævne nogle enkelte ting. Hvad angår symaskinen, så var jeg så heldig at få den skønneste symaskine i julegave i år af min dejlige moster, så den har været flittigt i brug lige siden. Da det efterhånden er nogle år siden jeg har arbejdet på symaskine, har jeg været startet i det små med reparationsarbejder på bukser og trøjer, omsyning af et betræk til vores store sækkestol, og senest er det blevet til et par nye nålepuder af nogle af de små stofrester jeg havde liggende i sy-kassen. Jeg synes selv at de blev ret så fine, så derfor tænkte jeg at ville dele ideen med jer derude ? Fremgangsmåden er simpel og lige til at gå til, man behøver bestemt ikke at være garvet syerske for at kunne være med – det er jeg nemlig langt fra!

Udgangspunktet for nålepuderne har jeg fundet i en lille håndbog kaldet ”Lær at sy”, som jeg købte i Aldi for noget tid tilbage. Bogen er rigtig nyttig til al basisviden omkring håndtering af symaskinen, og der er vejledninger til alt fra patchwork, til fremstilling af læg på bukser og isætning af lynlåse. Den kan varmt anbefales som lille opslagsbog, når teknikken driller?

Opskrift på blomsternålepude:

Det skal du bruge:

  • Stofrester i lækre farver/mønstre
    • 2 stk af 20 x 20 cm pr. nålepude (jeg har lavet nålepudens for- og bagside hver sin farve, men det kan man jo gøre, som man vil)
  • Blyant/stofkridt
  • Stofsaks
  • Sytråd i matchende farve
  • En stor håndfuld bamsefyld
  • Evt. brodergarn og knap til pynt

Det første du skal gøre er at finde det stof du gerne vil arbejde med. Du kan bruge flere forskellige farver til for- og bagside eller vælge at bruge det samme stof til begge sider af din nålepude. Jeg valgte dette lækre småblomstrede stof til pudens forside, og et stykke matchende ensfarvet stof til bagsiden (da jeg lavede 2 nålepuder blev der både en med turkis bagside og en med hvid bagside!)

Når stoffet er valgt, optegnes nålepudens mønster på stoffets bagside. Her kan man med fordel bruge stofkridt, som er nemt at se, men en ganske almindelig blyant, som jeg har brugt i dette tilfælde, kan også fungere ganske udmærket.

Når du optegner mønstret på dit stof, så husk på at den færdige nålepude vil blive en anelse mindre i omfang end det du tegner. Der går ca. 1-1,5 cm til hele vejen rundt pga. sømkanten.

Herefter klippes motivet ud. Sørg for at bruge en god saks. Hav gerne en saks ved din symaskine, som ikke bliver brugt til andet end stof. Så sikrer du dig, at saksen er skarp og ikke er klistret ind i alt muligt fra sidst du brugte den til noget andet. ?

De udklippede stofstykker lægges nu ret mod ret og holdes evt. sammen med et par nåle inden arbejdet sættes i symaskinen.
Sy nu nålepudens for- og bagside sammen næsten hele vejen rundt langs kanten. Tråden bliver ikke synlig fra retsiden, så farven er her ikke altafgørende.
Husk at lade et lille hul på ca. 3 cm stå åben, så du kan vende arbejdet og stoppe det ud efterfølgende. Det skulle gerne ende med at se nogenlunde sådan her ud.

Nålepuderne vendes nu gennem den efterladte åbning, så retsiden af stoffet kommer udenpå nålepuden. Her er begge mine nålepuder blevet vendt. Fortvivl ikke hvis ikke nålepuden har den rigtige facon lige når du har vendt den. Arbejd dig rundt langs syningen og få vendt stoffet godt ud i facon inden du går videre til næste trin, så får du det bedste resultat.

Nålepuden er nu klar til at blive fyldt med bamsefyld. Jeg brugte nået fyld jeg havde liggende fra en gammel hundeseng, som hunden splittede ad som lille hvalp, men små skumgummistykker eller reelt bamsefyld fungerer også glimrende. Når nålepuden er fyldt godt ud, sys det lille hul i nålepudens side sammen i hånden med små stiksting. Her bliver sytråden synlig, og man skal derfor lige overveje trådens farve inden man starter. ?

Nu er nålepuden funktionelt set færdig, men hvis man som mig har lyst til at gøre nålepuden lidt ekstra fin, kan man tilføje et par ekstra detaljer. Her har jeg defineret blomstens blade ved hjælp af brodergarn. Dette gøres ved at trække garnet på en storøjet nål så den ligger dobbelt og binde en knude for enden. Herefter stikkes nålen op gennem blomstens centrum fra undersiden. Dernæst føres garnet mellem 2 af blomstens blade og der stikkes på ny gennem samme hul i blomstens centrum. Man fortsætter hele vejen rundt til alle blade er defineret, hvorefter tråden afsluttes med en lille knude på bagsiden.

Som en ekstra lille detalje kan man vælge at sy en lille knap på i midten af nålepuden for at markere blomstens centrum – og voila! Så har du den mest fantastiske lille nålepude, som bliver din bedste ven til at holde styr på nål og tråd, når du skal være i krea-hjørnet næste gang!

Rigtig god weekend,

/ Cecilie