Festlige fastelavnsboller

”Fastelavn, er mit navn, boller vil jeg have” ….

Så er det snart fastelavn igen, og udover fastelavnsris og kreative udklædninger i lange baner, er det også ved at være tid til hjemmebagte fastelavnsboller. Her i huset ELSKER vi farmors gammeldags fastelavnsboller med rigelige mængder vanillecreme og god glasur på toppen, og hvorfor ikke være kreativ og klæde fastelavnsbollen pænt på til lejligheden? – I sidste uge var vi til arbejdsdag i Holbæk Biavlerforening, og her kom der ”udklædte” fastelavnsboller med til kaffebordet. De var et stort hit hos høj som lav, og derfor tænkte jeg at dele idéen og opskriften med jer derude.

Eftersom vi var til samling i biavlerforeningen, blev fastelavnsbollerne naturligvis klædt ud som små honningbier med striber af kakao- og gul glasur. For at fuldende idéen fik flere boller små vinger på.

Vingerne blev klippet i almindeligt kopipapir og sat fast på en tandstik med en limstift.

Nedenstående opskrift på fastelavnsboller er fra den helt igennem fantastiske hverdagskogebog ”God mad, let at lave”.

Opskrift på fastelavnsboller:

Opskriften giver 15 fastelavnsboller af mellemstørrelse

Bolledej:

150 g smør

1 ¼ dl mælk

25 g gær

1 æg

2 spsk sukker

½ tsk kardemomme

300 g mel

Vanillecreme:

2 æg

4 spsk sukker

6 tsk majsstivelse

4 dl mælk

Korn af 1 vanillestang eller 2 tsk vanillesukker

  1. Smelt smørret og tilsæt mælken. Når blandingen er lillefingervarm, røres gæren i.
  2. Tilsæt æg sukker og kardemomme. Rør melet i og ælt dejen glat. Lad den hæve tildækket et lunt sted til den er ca. dobbelt størrelse, det tager ca. 1 time.
  3. Forbered vanillecremen imens dejen hæver.
  4. Pisk æg, sukker, majsstivelse og halvdelen af den kolde mælk sammen i en gryde. Når majsstivelsen er rørt ud, tilsættes den resterende mængde mælk. Pisk cremen over middel varme indtil den tykner.
  5. Fjern gryden fra varmen og tilsæt vanille. Dæk cremen til med folie og sæt den på køl.
  6. Efter hævning, slås dejen ned og deles i 15 lige store portioner. Hvert stykke rulles ud til en cirkel på ca. 10 cm i diameter (eller lidt større), og cremen fordeles ligeligt mellem alle boller.
  7. Saml dejen sammen om vanillecremen som en lille pose, tryk enderne sammen og læg bollerne på en plade med samlingen nedad.
  8. Tænd ovnen på 200 ° Lad bollerne efterhæve tildækket i 15 minutter inden bagning.
  9. Bag bollerne midt i ovnen til de er lysebrune i overfladen – i alt ca. 15 minutter.
  10. Lad fastelavnsbollerne køle lidt af og pynt dem derefter med glasur. Glasuren fra mine honningbi-boller er rørt med flormelis og vand tilsat en smule mandelessens for smagen. Den gule er farvet med en smule gul frugtfarve fra Doktor O. og den brune er rørt med 1 tsk bagekakao.

 

Rigtig god fastelavn, og god bagelyst!

/ Cecilie

En tanke om "Festlige fastelavnsboller"

  1. Pingback: Fastelavnsinspiration | Birgitbeckers.dk

Der er lukket for kommentarer.