Foråret banker på – forberedelser til urtehaven

I dag skriver kalenderen d. 1. marts, og rent principielt har vi derfor taget hul på den første forårsdag. Selvom den sidste uges tid har budt på hård frost, og at jorden næppe er klar til at blive beplantet i nærmeste fremtid, er der alligevel gået en smule forårsstemning i krea-hjernen. Ud over håndarbejde og nørklerier, ELSKER vi simpelthen vores have og alt hvad der kommer ud af den i løbet af sommeren, og derfor er det ikke et sekund for tidligt at starte på de indledende forberedelser til den nye sæson! ?

Vi må tilstå, at vi her i huset er lidt af nogle planlægningsmennesker. Vi kan godt lide at have et overblik over vores projekter, og at have gennemdiskuteret vores valg og fravalg inden vi for alvor går i gang. Hvis I derude har det lige sådan, kan jeg varmt anbefale at lave en ”haveplan”. Vores haveplan er ganske simpel, det er en skitsetegning over vores urtehave, hvor vi har optegnet felter med de afgrøder vi ønsker at have i den kommende sæson. På den måde sikrer vi os, at alt vi gerne vil have kan være der, og vi har mulighed for at rokere lidt rundt, sådan at eksempelvis kartoflerne ikke kommer til at stå det samme sted som sidste år – det giver et bedre udbytte fordi jorden ikke bliver udsultet af den samme afgrøde flere år i træk.

Eksempel på en haveplan med overblik over sommerens afgrøder i urtehaven (grøntsagshaven)

En anden fordel ved at lave en haveplan er, at man gør sig selv opmærksom på hvilke frø og planter, der skal købes, inden sæsonen går i gang, og eventuelt hvilke planter der med fordel kan forspires og plantes ud som små planter i stedet for at blive sået direkte i jorden som frø senere på foråret. Rodfrugter som gulerødder, rødbeder og persillerødder, skal som hovedregel aldrig forspires, da man kan beskadige væksten af plantens rod i forbindelse med flytning, så disse må vi tålmodigt vente med. Derimod kan vi i løbet af den kommende måned fint gå i gang med at lægge kartofler til forspiring i flamingo-kasser. Løg, porrer, salater og krydderurter kan plantes til forspiring i en lun vindueskarm og det kan på nuværende tidspunkt også betale sig at gå i gang med at fremstille, snackpeber, chili og tomater til drivhuset, hvis ikke man vil købe planterne i færdig udgave på planteskolen. Vi, her i huset, er som udgangspunkt sparsomlige og ivrige efter at lave tingene selv, så vi har i løbet af vinteren taget frø af en lækker chilipeber købt i supermarkedet, der er taget frø fra sidste års gule snackpeberplante, og pt ligger der tomatfrø til tørring på et stykke køkkenrulle i vindueskarmen. Det gode ved selv at tage frø fra eksempelvis tomater er, at du kan tage frø når du støder ind i en sort eller type tomat du særligt godt kan lide, i stedet for at skulle gætte sig frem når man skal købe en plante på den lokale planteskole. Tomatfrøene er frigjort for frugtkød og skal ligge på køkkenrullen i en uges tid inden de er klar til at komme i jorden. Jeg tager altid rigeligt frø, da det er meget forskelligt hvor villige de er til at spire. Det er altid lettere at stå med for mange planter senere på foråret, end at være i den kedelige situation, at kun en enkelt forkølet plante er vokset frem. ?

Når frøene er klar, planter jeg dem i små genbrugspotter i noget god planteskolejord. Jeg havde en hel stang gule potter stående fra sidste års indkøb af påskeliljer, og er derfor allerede på nuværende tidspunkt tyvstartet med basilikum, chili og snackpeber. Endvidere har jeg taget frø fra en cyklame-farvet senetti og nogle akelejer, som jeg er spændt på at se om jeg kan få til at vokse frem. Potterne har jeg sat på et lille fad med kant, så de kan vandes uden at overskydende vand løber ud i vindueskarmen. Jeg holder dagligt øje med at jorden ikke bliver for tør i det sydvendte vindue, og så er det ellers bare at vente i spænding….

Glædelig 1. forårsdag!

/ Cecilie