Kreativitet med tørrede blomster

Pu ha! Selvom kalenderen i over en uge har skrevet marts måned og dermed principielt forår, skal jeg da ellers lige love for at det har været vinter i Odsherred. Sneen har de seneste dage væltet ud af himlen, og selvom det er kønt med alt det hvide, begynder vi snart at ønske os mod mere solrige tider med påskeliljer og forårsblomster i haven. Selvom foråret lader vente på sig, har jeg hele vinteren samlet en smule på blomster, dvs. jeg har lagt blomster fra som materialer til senere genbrug – en idé jeg tænkte at ville dele med jer.

Sidste forår og sommer havde vi haven fuld af stedmoderblomster. Det er en plante jeg sætter meget stor pris på. De fås i et utal af forskellige farver - både stor- og småblomstrende modeller, er relativt lette at holde og pryder potter, bare pletter jord og altankasser hele sommeren igennem. Da sommeren var på sit højeste, plukkede jeg nogle af de flotteste blomsterhoveder på mine planter og tog med ind til tørring. Jeg lagde forsigtigt blomsterhovederne i pres mellem to stykker toiletpapir og placerede dem under en stak store bøger. Der har de så ligget og hygget sig i flere måneder, indtil jeg for noget tid siden tog dem ud for at studere resultatet – og jeg blev ikke skuffet… Ud af papiret kom de fineste fladpressede stedmoderblomster, som helt igennem havde bibeholdt deres farve og facon, og som lige var klar til at tage i brug i det næste krea-projekt. Blomsterne har siden ligget lidt på standby, da krea-hjernen af flere omgange har skullet beslutte sig for, hvad de fine blomster skulle bruges til. Overvejelserne har været mange og har omfattet brug i hjemmelavede kort til brug ved eksempelvis fødselsdag. Jeg overvejede også at indstøbe de flotteste eksemplarer i epoxy og bruge dem til smykker (det gør jeg helt sikkert en anden gang), men i dag faldt valget på at lave en lille blomsterkollage i ramme, som kan lukke foråret ind på hylden i mit krea-rum. Skønt! ?

I løbet af vinteren har jeg også været på rov i mine indendørsblomster. Jeg har samlet alle orkideernes nedfaldsblomster i en krukke i vindueskarmen, hvor de tørrer lige så stille. Hvad disse skal bruges til, ved jeg ikke endnu. Derudover har jeg til diverse arrangementer oplevet at søde gæster af huset er kommet forbi med blandt andet afskårne roser. Roser er skønne og strutter af liv og kærlighed, når de står i en vase på bordet, men som det er tilfældet med så mange andre afskårne blomster, er glæden relativt kortvarig. Er man heldig, kan en buket måske stå i 14 dage – men mange gange er levetiden langt kortere. For at forlænge glæderne ved de smukke roser, har jeg gjort det, at jeg har hængt roserne til tørre så snart de er begyndt at ”nikke”. Jeg nyder altså først den skønne buket i frisk tilstand, så får den en snor om stilkene og bliver hængt op over hanebåndet i krea-værelset, og senere kan jeg så genbruge knopperne fra de nu tørrede roser til nye projekter.

Blomster kan sættes til tørring på flere måder. Her har jeg lagt de nedfaldne orkide-blomster i en glaskrukke, imens roserne er hængt til tørring over hanebåndet i krea-værelset.

Til vinterens julemarked havde jeg blandt andet bundet en dørkrans med tørrede roser, hortensia og dahlia. Ved at hænge roserne på hovedet under tørringen, bibeholdes en del af kronbladenes farve og man får knopper der er lettere at arbejde med i dekoration, fordi de tørres i en position, der går lige ud fra stilken. Det er let, fylder begrænset og er et skønt element i mange blomsterdekorationer både sommer og vinter.

Med ønske om snarligt forår!

/ Cecilie

.