Hjemmebagte Citronmåner

Hej alle,

Håber at I er kommet godt og sikkert igennem påskens strabadser. Her i de to hjem har der været fuld knald på, og vi er først nu så småt ved at finde tilbage til dagligdagens sysler og rutiner. Hele ugen er gået med at få ryddet ud i rester fra diverse påskefrokoster, og nu er frugtskål, køkkenbord og køleskab endelig ved at ligne sig selv igen… ? En af de rester der var tilbage fra påskefrokosten på Elmely sidste fredag, var en håndfuld økologiske citroner. Dette viste sig at være yderst passende, da jeg i går stod og skulle bage ”feriekage” til arbejdspladsen. Jeg kiggede igennem arsenalet af bagebøger og opskrifthæfter, som efterhånden har hobet sig op i kassen i køkkenet, og der faldt jeg over et lille opskrifthæfte fra Familiejournalen kaldet ”Kager fra Tanken”. Bag den lidt kryptiske overskrift gemmer sig et væld af opskrifter på alle bageriudsalgets små klassikere; fra wienerbrød til hindbærsnitter, fra gulerodskage til studenterbrød. I denne lille hyggelige samling fandt jeg også en opskrift på små citronmåner. Kagen, der efterhånden er blevet en kliché, og får de fleste til at tænke på frokoststuen på en dansk politistation, fangede min opmærksomhed. Jeg havde aldrig tidligere bevæget mig ud i at bage citronmåne, og tænkte at tiden måtte være kommet til dette. Resultatet blev en hel bradepande fyldt med de fineste luftige og lækre små citronkager, som jeg efterfølgende kunne pynte fint med citronglasur og tage med på arbejdet. Opskriften er EKSTREMT enkel at gå til, og resultatet blev rigtig godt, så synes lige at I skulle have opskriften til inspiration her hvor vi går en dejlig forårspræget weekend i møde. ?

Rigtig god weekend,

/ Cecilie

 

OPSKRIFT PÅ SMÅ CITRONMÅNER:

Kage:

2 æg

175 g flormelis

1 tsk. Fintrevet citronskal

100 g smeltet smør

150 g hvedemel

50 g kartoffelmel

½ tsk. Natron

1 dl kærnemælk (jeg brugte tykmælk)

Glasur:

100 g flormelis

1 spsk. Citronsaft

Evt. 1 tsk. Revet citronskal

Evt. en smule gul frugtfarve

Krymmel til pynt

Pisk æggene hvide og skummende med flormelis og citronskal. Sigt mel, kartoffelmel og natron sammen og vend det i æggemassen sammen med kærnemælk og det smeltede smør. Kom bagepapir i en bradepande på ca. 30 x 40 cm. Bred dejen ud i bradepanden og bag kagen i en forvarmet ovn ved 180 grader i 15-20 minutter. Kagen skal være gylden på overfladen, og der må ikke klistre dej fast, når den prikkes med en kødnål eller strikkepind. Lad kagen køle af i bradepanden. Hvis kagerne skal være runde stikkes de ud med en udstikker eller et glas, opskriften foreslår ca. 10 cm i diameter.

Rør ingredienserne til glasuren sammen og smør den på de runde kager. Skær evt. kagerne over på midten, som på billedet med en kniv og pynt derefter kagerne med krymmel imens glasuren stadig er våd. Lad glasuren størkne og server. 

Dette billede er fra opskriftbogen. Alle kager var spist inden kameraet nåede at fange dem. 🙂