Hjemmelavet sæbe

...Og så alligevel ikke helt. I sidste uge kastede vi os ud i at lave vores egen sæbe - en nyhed for os begge to. Det er altid sjovt at prøve noget nyt, og vi har fra starten besluttet, at vi skal lave ting, der på en eller anden måde passer sammen. For ikke så længe siden fandt Cecilie nogle sjove, lækre badeskrubber, som man kan hækle, som vi gerne ville prøve - og så passer sæbe jo meget godt! Derudover har jeg som vist i et tidligere indlæg leget med at strikke skrubbehandsker, så der begynder så småt at danne sig et tema.

Vi har brugt noget tid på research og på at tjekke muligheden for at starte helt fra bunden, men for lige at prøve selve processen af besluttede vi til sidst at kaste os ud i et kit fra Urtegaarden (link i bunden af indlægget). På den måde har man ikke helt haft fingrene i alle dele af processen, men man kan selv styre, hvilke duft- og farvestoffer, man tilsætter, og hvor meget. En anden god ting ved Urtegaardens produkter er, at de er økologiske og ikke mindst så naturlige som muligt, og det synes vi er rigtig dejligt. Selvfølgelig kan naturprodukter også være problematiske for nogen mennesker, men for miljøet er det rigtig fint, at fx sæberester, cremer og kosmetik indeholder så få problematiske stoffer som muligt, og at de stoffer, der findes, er så uskadelige som muligt. Det er Urtegaardens filosofi, og det passer så fint med vores, så det var helt naturligt at vælge dem, når vi nu havde besluttet os for at kaste os ud i kosmetik og kropspleje.

Vi bestilte et "sæbekit", hvor man får den rå sæbe, smelter den og tilsætter evt. farve og aroma, og derefter støber den i den form, man gerne vil. Vi har lavet 8 fine firkantede sæber indtil videre med duft af lavendel - duften stammer fra æteriske olier, som er udtrukket direkte fra lavendelplanten, og er derfor ret koncentreret, så man skal være lidt forsigtig med dosering. Udover det var det virkelig nemt! Eneste ting, man skal være opmærksom på, er at sæbemassen meget hurtigt størkner, når man tager gryden fra varmen. Det kan derfor betale sig at være hurtig, når man hælder op.

Vi brugte nogle små firkantede muffinforme, som Cecilie havde liggende. Formene kan genbruges igen og igen, hvis man er lidt forsigtig - det var relativt nemt at løsne sæberne, og de blev rigtig flotte med en skøn, ikke for gennemtrængende duft! Planen er at de skal pakkes lidt lækkert ind, så de kan bruges som en fin værtinde- eller venindegave, måske sammen med vores hjemmelavede klude eller en badeskrubber, og måske noget badesalt, når vi får afprøvet det. 🙂 Der er masser at give sig i kast med!

En ting er sikkert - det er ikke sidste gang, vi kaster os ud i hjemmelavede skønheds- og plejeprodukter! Der er bare noget superlækkert over de produkter, man ved, hvad indeholder, og som er lavet helt unikke. Det er noget af det, som håndværk kan. For mig personligt er der også lidt nørderi i det - jeg har læst kemi og underviser i det, og jeg kunne sagtens se det rigtig sjove i at lave det hele fra bunden. Både forsæbningen, som vi har sprunget over i denne omgang, men måske også at prøve at udtrække de æteriske olier fra forskellige blomster for at give duft. Men det har nok lange udsigter, og kræver garanteret en masse tilladelser i alle mulige eksemplarer, så det forbliver nok en nørdet drøm lidt endnu... 🙂 

/Elisabeth

 

Her finder du Urtegaardens hjemmeside: https://www.urtegaarden.dk/