Store Bededag og varme hveder

Så blev det tid til endnu en dejlig tradition - Store Bededag! Store Bededag er en gammel dansk tradition. I gamle dage havde Danmark flere mindre bededage, hvor butikkerne og bagerne ikke havde lukket. For at styrke troen blev de mange små bededage i 1680’erne slået sammen til én stor, hvor alle butikker skulle holde lukket for at ejerne kunne hellige sig bønnen. Derfor bagte bagerne hvedeknopper dagen før, som borgerne kunne købe og lune dagen efter. Det siges, at traditionen med at spise hveder dagen før Store Bededag kom sig af, at hvederne var så lækre, at folket ikke kunne lade dem ligge til dagen efter… Det er jeg tilbøjelig til at tro på, for de ER altså virkelig gode.

Herhjemme nåede vi dog ikke hvederne i går, så vi har taget hævn i dag med lækre, nybagte hveder til eftermiddag. Opskriften får du i bunden af indlægget. De er med en smule mindre kardemomme end normalt, da jeg godt kan blive lidt træt af smagen. Til gengæld er de bløde og luftige, og smager skønt med smør. Opskriften er inspireret af valdemarsro.dk, som er en skøn livsstilsblog med mange lækre opskrifter - helt sikkert en af mine go-to’s, når jeg skal finde nye opskrifter.

Opskrift på hvedeknopper (ca. 12 stk):

Du skal bruge:

2 dl mælk, gerne let eller sød

40 g gær

100 g smør

3 æg

½ tsk salt

1 spsk sukker

½ tsk kardemomme

450 g hvedemel

 

Sådan gør du:

Lun mælken og opløs gæren deri. Rør smørret blødt, fx med en gaffel, og put det i mælken sammen med to æg, salt og sukker. Gem det sidste æg til pensling. Rør æggene ud og blandingen ensartet. Det er OK, hvis smørret ikke er rørt helt ud. Bland noget af melet og al kardemomme og rør det i blandingen, til dejen er ensartet. Tilsæt mel, indtil dejen er smidig og glat.

Sæt dejen til hævning tildækket og lunt i en time.

Drys mel på bordet og ælt dejen grundigt. Form 14-16 hvedeknopper og sæt dem tæt på en bageplade, så de får den rigtige firkantede form, når de hæver inde i ovnen. Lad hvederne hæve yderligere 15 min. Pisk det sidste æg og pensl hvederne, inden de bages i en forvarmet ovn på ca. 200 grader (ikke varmluft) / 180 grader (varmluft) i 12-15 min.

Mhmmm - Velbekomme! God Bededagsferie til dem, der er så heldige. Vi håber at vejret er med os resten af weekenden.

/Elisabeth.